Zloženie stravy

   
   

 

Zloženie stravy:

Odporúčané výživové dávky na 1 obed  - 30% z celodennej stravy:

 

Energia KJ

Bielkoviny g

Tuky g

Sacharidy g

Vápnik mg

Železo mg

Deti 1.-4.ročník

3150

11,5

24,5

121,4

200

3,5

Deti 5.-9.ročník

3587

17,8

27,1

135,4

240

4,5


 

Vitamín A

Vitamín B1

Vitamín B2

Vitamín PP

Vitamín C

Vláknina

Deti 1.-4.ročník

245

0,34

0,26

4,9

22,7

5,9

Deti 5.-9.ročník

315

0,40

0,33

6,1

29,7

6,6

Bielkoviny sú potrebné na stavbu a obnovu buniek. Najviac bielkovín  obsahujú živočíšne produkty, ako sú mäso, ryby, vajcia, syry a iné mliečne výrobky, takisto strukoviny/hrach, fazuľa, šošovica/. 

Tuky sú bohatým zdrojom energie. Nájdeme ich v živočíšnych produktoch    ako sú mäso, vajcia, maslo, ale aj v rastlinnej potrave, napr. orechoch , olivách a oleji. 

Cukry - sacharidy sú zdrojom energie, ale ak ich prijímame viac ako spotrebujeme, ukladajú sa v tele vo forme tuku. Najviac cukrov obsahujú cukrovinky, obilniny a koreňová zelenina. Pri  výbere jedál s obsahom cukru  radšej voľte nerafinované výrobky, napr. celozrnný  chlieb alebo hnedú ryžu, ktoré obsahujú aj vlákninu a živiny.

Vláknina je nestráviteľný zvyšok rastlinných potravín. Je základom správnej činnosti čriev. Na zabezpečenie dostatku vlákniny sú celozrnné obilniny,    ovocie a zelenina.

Vitamíny  sú nevyhnutné pre život a majú ochrannú funkciu. Pestrá strava, najmä dostatok surovej zeleniny a ovocia zabezpečia dostatok vitamínov.

Vitamín A
Najlepšie zdroje: pečeň, rybí tuk, mrkva, zelené a žlté druhy zeleniny, vajcia, mliečne výrobky, marhule.
Z nedostatku vitamínu A vznikajú choroby očnej rohovky, šeroslepota, suchá pokožka,
náchylnosť k infekciám.

Vitamín B1      

Najlepšie zdroje:  obilniny, strukoviny, droždie, vnútornosti a ryby.   Nedostatok sa prejavuje pocitom únavy, nechutenstvom a zápchou. Úplný nedostatok Vitamínu B1 spôsobuje ťažké nervové ochorenie /beri-beri/.

 

Vitamín B2        

Najlepšie zdroje: droždie, vnútornosti, obilné klíčky, kel, sója, mlieko, vajcia, hovädzie mäso. Jeho nedostatok spôsobuje choroby slizníc, nechtov, málokrvnosť, trhlinky v ústnych kútikoch.

Vitamín PP
Najlepšie zdroje: mäso, ryby, mlieko,
žĺtko, droždie, špenát, paradajky, kapusta, ovsené vločky. Nedostatok spôsobuje zmeny na koži, na       zažívacom ústrojenstve a na nervovom systéme.

Vitamín C
Najlepšie zdroje: citrusové plody /pomaranč, mandarínka, citr
óny/, čierne ríbezle, zelená zelenina, paradajky, karfiol, červená paprika, zemiaky.

Pri nedostatku vitamínu C sa vyskytuje únava, malátnosť, nízka výkonnosť, oslabená
odolnosť organizmu.

Vápnik
Je nevyhnutný na stavbu kostí a zubov, zrážanlivosť krvi apod. Zdrojom vápnika je mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, orechy, mak, koreňová zelenina,
čierny chlieb a pramenitá voda.

Železo
Je súčasťou červeného krvného farbiva.
Zdrojom železa sú vnútornosti, mäso, žĺtky, strukoviny, mak, kapusta, špenát, čierny chlieb.

Späť na Školskú jedáleň...