Odporúčané výživové dávky na 1 obed - 30% z celodennej stravy:
Energia KJ
Bielkoviny g
Tuky g
Sacharidy g
Vápnik mg
Železo mg
Deti 1.-4.ročník
3150
11,5
24,5
121,4
200
3,5
Deti 5.-9.ročník
3587
17,8
27,1
135,4
240
4,5
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín PP
Vitamín C
Vláknina
Deti 1.-4.ročník
245
0,34
0,26
4,9
22,7
5,9
Deti 5.-9.ročník
315
0,40
0,33
6,1
29,7
6,6
Bielkoviny
sú potrebné na stavbu a obnovu buniek.Najviac
bielkovín obsahujú
živočíšne produkty, ako sú mäso, ryby, vajcia, syry a iné mliečne výrobky,
takisto strukoviny/hrach, fazuľa, šošovica/.
Tuky
sú bohatým zdrojom energie.
Nájdeme ich v živočíšnych produktoch ako sú mäso, vajcia, maslo,
ale aj v rastlinnej potrave, napr. orechoch , olivách
a oleji.
Cukry -
sacharidy sú zdrojom energie, ale ak ich prijímame viac ako spotrebujeme,
ukladajúsa v tele vo
forme tuku. Najviac cukrov obsahujú cukrovinky, obilniny a koreňová zelenina.Pri
výbere jedál s obsahom cukru radšej voľte nerafinované výrobky, napr.
celozrnný chlieb alebo hnedú ryžu, ktoré obsahujú aj vlákninu a živiny.
Vláknina je nestráviteľný
zvyšok rastlinných potravín. Je základom správnej činnosti čriev. Na
zabezpečenie dostatku vlákniny sú celozrnné obilniny, ovocie a zelenina.
Vitamíny sú nevyhnutné pre život a majú ochrannú funkciu.Pestrá strava, najmä dostatok surovej zeleniny a ovocia zabezpečia dostatok
vitamínov.
Vitamín A Najlepšie zdroje: pečeň, rybí tuk, mrkva,
zelené a žlté druhy zeleniny, vajcia, mliečne výrobky, marhule.Z
nedostatku vitamínu A vznikajúchoroby očnej rohovky, šeroslepota,
suchá pokožka,
náchylnosť k infekciám.
Vitamín
B1
Najlepšie zdroje:
obilniny, strukoviny, droždie, vnútornosti a ryby. Nedostatok sa
prejavuje pocitomúnavy,nechutenstvom a zápchou. Úplný nedostatok Vitamínu B1 spôsobuje
ťažké nervové ochorenie /beri-beri/.
VitamínB2
Najlepšie zdroje: droždie,vnútornosti,obilné klíčky,kel,sója, mlieko,vajcia, hovädzie mäso. Jeho nedostatok spôsobuje
chorobyslizníc,nechtov, málokrvnosť,trhlinky v ústnych kútikoch.
Vitamín PP Najlepšie
zdroje: mäso,ryby,mlieko,
žĺtko,droždie,špenát,paradajky,kapusta,ovsené
vločky.
Nedostatok spôsobuje zmeny na koži,na zažívacom ústrojenstve a na nervovomsystéme.
Vitamín C Najlepšie zdroje: citrusové plody /pomaranč, mandarínka, citróny/,
čierne ríbezle, zelená zelenina, paradajky,
karfiol, červená paprika,
zemiaky. Pri
nedostatku vitamínu C sa vyskytuje únava, malátnosť, nízkavýkonnosť,
oslabená
odolnosť organizmu.
Vápnik Je
nevyhnutný na stavbu kostí a zubov, zrážanlivosť krvi apod. Zdrojom
vápnika je mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, orechy, mak, koreňová zelenina,čierny chlieb a pramenitá voda.
Železo Je súčasťou červeného krvného
farbiva.Zdrojom železa sú vnútornosti,
mäso, žĺtky, strukoviny, mak, kapusta, špenát, čierny chlieb.